Κισσαβος Μαυροβουνι

Ξεκινώντας από την Λάρισα και ακολουθώντας τον δρόμο όπως φαίνεται στο χάρτη, θα φτάσουμε στο χωριό Σκήτη το
οποίο είναι και η ουσιαστική αφετηρία της διαδρομής μας.

Η διαδρομή συνδυάζει βουνό και θάλασσα καθώς θα συνεχίσει κατηφορίζοντας προς την παραλία του Αγιοκάμπου για να
ανηφορίσει και πάλι προς την Σωτηρίτσα και τη δημοφιλή Μελιβοία.

Από εκεί μέσω του παλιού δρόμου θα περάσει μέσα από την κωμόπολη Αγιά και το γραφικό
Μεταξοχώρι για να τερματίσει και πάλι ψηλά στο όμορφο Μεγαλόβρυσο.
Η περιοχή της Σκήτης που είναι ο πρώτος προορισμός μας είναι χτισμένη στους πρόποδες Μαυροβουνίου και έχει έντονο ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδοιαφέρον. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την πηγή «Μπουρμπουλήθρα>» μέσω του μονοπατιού της Σκήτης, μέσα σε πλούσια βλάστηση με πλατάνια, νότια της οποίας εντοπίζονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Μελιβοίας γνωστής και από τον Φιλοκτήτη στον οποίο αναφέρεται ο Όμηρος.

Ο επόμενος σταθμός της διαδρομής μας είναι ο Αγιόκαμπος στον οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στα παραλιακά καταστήματα καθώς και το μπάνιο σας στη πεντακάθαρη θάλασσα!

Ανηφορίζοντας προς την Σωτηρίτσα και την Μελιβοία θα θαυμάσετε την θέα του Αιγαίου πελάγους από ψηλά καθώς και την έντονη βλάστηση του Κισσάβου. Εκεί κοντά βρίσκετε και η θέση «Τζουβάλα» στο μονοπάτι Μελιβοίας – Βελίκας με τον όμορφο καταρράκτη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στον δρόμο προς Αγιά και λίγο πριν από αυτή, στα αριστερά βρίσκετε η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Στον παραδοσιακό οικισμό Μεταξοχώρι γνωστό και ως «χωριό των καλλιτεχνών» μπορείτε να θαυμάσετε τις Μονές και τα παλαιά αρχοντικά σπίτια που το περιστοιχίζουν καθώς και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα κτίσματα που είναι το Παρθεναγωγείο και το Πνευματικό Κέντρο, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Στο Μεγαλόβρυσο που είναι και ο τελευταίος μας προορισμός, η βρύση «Μεσοχώρι» κοσμεί το χωριό, ενώ η πηγή «Μεγάλη Βρύση» που βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από το χωριό πνίγεται κυριολεκτικά στην παρθένα πλούσια βλάστηση. Μια απίστευτη θέα προσφέρει στους επισκέπτες η θέση «Καραούλι», λίγο έξω από το χωριό, απ’ όπου μπορούν να βλέπουν το Αιγαίο, τον κάμπο της Αγιάς, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, το θεσσαλικό κάμπο και με καθαρή ατμόσφαιρα τις Σποράδες καθώς και τη χερσόνησο του Άθω.

  • Η διαδρομή Λάρισα – Σκήτη είναι κοντά στα 42 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι περίπου 50 λεπτά.
  • Η διαδρομή Σκήτη – Αγιόκαμπος είναι κοντά στα 7 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι πάνω κάτω 10 λεπτά.
  • Η διαδρομή Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα είναι κοντά στα 12 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι 20 λεπτά.
  • Η διαδρομή Σωτηρίτσα – Μελιβοία είναι κοντά στα 4 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι 5 λεπτά.
  • Η διαδρομή Μελιβοία – Αγιά είναι κοντά στα 9 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι περίπου 15 λεπτά.
  • Η διαδρομή Αγιά – Μεταξοχώρι είναι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι περίπου 3 λεπτά.
  • Η διαδρομή Μεταξοχώρι – Μεγαλόβρυσο είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι λιγότερο 10 λεπτά.

Για την επιστροφή προς Λάρισα ξεκινώντας από Αγιά η απόσταση είναι περίπου 34 χιλιόμετρα και ο χρόνος είναι γύρω στα 40 λεπτά.