Το Ομόλιο στην αρχαιότητα ήταν η βορειότερη πόλη της αρχαίας Μαγνησίας, χτισμένη στις Β. πλαγιές της Όσσας και άκμασε τον 4ο αι π.Χ. Η ανάπτυξή της διαπιστώνεται από την ύπαρξη νομισματοκοπείου(από τα σπουδαιότερα της Κεντρικής Ελλάδας , η ύπαρξη του οποίου σύμφωνα με ευρήματα, φτάνει εώς τον 3ο αι
π.Χ.) και κεραμικού εργαστηρίου. Σύμφωνα με τον Όμηρο η πόλη συμμετείχε στην Αμφικτιονία των Δελφών. Τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης και ακρόπολης της σώζονται ακόμη κοντά στο σημερινό χωριό ενώ τα ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν, φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο του Βόλου και σε άλλα μουσεία της Ελλάδας. Στη γη του Ομολίου αναπαύεται και ο πρωτεργάτης του αγροτικού κινήματος και της σοσιαλιστικής ιδέας στην Ελλάδα, Μαρίνος Αντύπας.
Σήμερα το χωριό Ομόλιο, ανήκει στον Δήμο Αγιάς, απέχει 40 χλμ. από τη Λάρισα και ο πληθυσμός το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει και τα 1000 άτομα, αποκτώντας παραθεριστικό χαρακτήρα. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι. Την περιοχή διαρρέει ο Πηνειός ποταμός, σχηματίζοντας πλούσιο βιότοπο για άγρια πουλιά, πάπιες, χήνες και ψαροφάγους. Εδώ υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του «Λασποχωρίου», που συνέδεε τη Β. με τη Ν. Ελλάδα και από το οποίο σώζεται το κύριο τόξο. Λίγα μέτρα πριν τη διασταύρωση για το Ομόλιο, στα Τέμπη, βρίσκονται οι πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης. Αρκετά σπήλαια στο γύρω τοπίο δίνουν τη δική τους άγρια ομορφιά. Δύο από αυτά είναι γνωστά ως, «του Ντάνα» και «Μπαρότρυπα». Το πρώτο βάθους πάνω από 50 μ. έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Λίγο έξω από το Ομόλιο υπάρχει το φαράγγι (Μέγας Λάκκος) όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος με το στρατό του.
Τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου πραγματοποιείται στο Ομόλιο η γνωστή γιορτή του Καλαμποκιού, με τετραήμερα πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι. Οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ψητό καλαμπόκι, παραδοσιακή μπομπότα και ποπ κορν.