Πυργετος

Ο Πυργετός, κεφαλοχώρι της βορειοανατολικής πλευράς του Νομού Λάρισας, με μόνιμο πληθυσμό 2.000 κατοίκους αποτελεί ουσιαστικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, που συνδυάζει αρμονικά τη γραφικότητα και το
φυσικό πλούτο με τις σύγχρονες υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες των μικρών αστικών κέντρων.Διαθέτει σχολεία όλων των βαθμίδων, ΕΛ.ΤΑ, Τράπεζα, Υποθηκοφυλάκιο, Αστυνομικό Σταθμό, Κτηνιατρείο, Γραφείο Δ/νσης Γεωργίας, Αγροτικό Ιατρείο και πολλά καταστήματα εμπορίου, αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. Επίσης στον Πυργετού υπάρχει το δημαρχιακό μέγαρο, κλειστό Γυμναστήριο “Πύρος Δήμας”,
υποκατάστημα ΚΑΠΗ και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ανδριάντας του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για την αγροτική μεταρρύθμιση και δολοφονήθηκε στον Πυργετό το Μάρτιο του 1907. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν το 1985 έπειτα από πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, την οικοδομική δραστηριότητα, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, ενώ πολλοί δραστηριοποιούνται σε διαφόρους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Στον Πυργετό γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου και τραγουδοποιός Βάϊος Μαλιάρας.

Ιδιαίτερα γραφικά είναι τα εξωκλήσια του Πυργετού, πραγματικά φυτεμένα μέσα σε πανέμορφες δασώδης εκτάσεις, ενώ ξεχωριστή ομορφιά έχει το «Πετρογέφυρο».