Στομιο

stomio

Ο παραλιακός οικισμός Στόμιο βρίσκεται σε αποσταση 9 χλμ. από το Ομόλιο, 6 χλμ. από την Καρίτσα και 48 χλμ. από τη Λάρισα. Παλαιότερη ονομασία Τσάγεζι, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που σημαίνει το στόμιο του ποταμού, λόγω του Πηνειού. Η ύπαρξη πολλών νερών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βιοτόπων που αποτελούν μέρος του Δέλτα Πηνειού. Στην περιοχή υπάρχουν 4 πηγές νερού γνωστές ως «Αυλάκια», Αγ. Δημητρίου, Αγ. Παρασκευής και «Γιαταγάνα». Πηγή ζωής αποτελούν για τους κατοίκους οι δασωμένες εκτάσεις του Κισσάβου γύρω από το χωριό.
Γύρω από το Στόμιο διασώζονται πολλά βυζαντινά μνημεία, με αυτό της Μονής Αγ. Δημητρίου να κατέχει εξέχουσα θέση και να αποτελεί κύριο προορισμό των τουριστών. Ενδιαφέρον προκαλούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Στόμιο με την παρέλαση καρνάβαλου. Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στο κέντρο του χωριού, προσφέρονται στους παρευρισκόμενους σουπιές με σπανάκι. Και στις 8-9/7 πραγματοποιείται στην πλατεία του Στομίου η «γιορτή της θάλασσας».

Το Στόμιο λόγω της πλούσιας χρυσαφένιας αμμουδιάς και της ρηχής παραλίας μήκους 2 χλμ., είναι ιδανικός τόπος για οικογενειακές διακοπές. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ό, τι χρειάζονται καθώς υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχειακές μονάδες, καφέ-μπαρ, ταβέρνες κ.α. Η παραλία του Στομίου είναι κατάλληλη για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα wind surfing. Σήμα κατατεθέν του Στομίου είναι ο φάρος στην παραλία κοντά στο λιμάνι. Στο Στόμιο λειτουργεί και Camping το οποίο διαθέτει 200 θέσεις επισκεπτών πλήρως οργανωμένες στην περίοδο Μάιο με Σεπτέμβριο.